

IBIS Annual Meeting October 2022 Agenda

Welcome to the 2022 IBIS Annual meeting. In past years, when this meeting has been in-person, we have included much time for discussion and small workgroups. Because we have shifted to a remote meeting, and Zoom meetings are not conducive to these activities, this year we are primarily focusing our time on data talks and start up of the ACE-adolescence grant and other projects. We will continue to set aside time on our regular Large Group calls for ongoing discussions.

We would also like to welcome our guests/outside presenters:

Karen Berman, NIMH Chief Clinical and Translational Neuroscience Branch

Susan Bookheimer, Joaquin Fuster Professor of Cognitive Neuroscience, Psychiatry and Biobehavioral Sciences, UCLA

Lisa Gilotty, NIMH Program Officer

Alice Kau, NIMH Program Officer

Shau-Ming Wei, NIMH Staff Scientist, Behavioral Endocrinology Branch

Peter Schmidt, NIMH Branch Chief, Behavioral Endocrinology Branch

Jeremy Veenstra-VanderWeele, Suzanne Crosby Murphy Professor of Developmental Neuropsychiatry and Director, Division of Child and Adolescent Psychiatry, Columbia, University

Monday, October 24 Morning Session 10:00-1:06 (ET)

10:00-10:05 Welcome - Joe Piven)

New Data and Projects on IBIS Down Syndrome

10:05-10:50	Becca Grzadzinski, Kelly Botteron, Heather Hazlett,	
	Dea Garic, Martin Styner & Natasha Marrus	45 min

Update on Funded Projects Complementary to IBIS Parent Grants

10:51-11:06	Sleep grant	Annette Estes	15min
11:07-11:17	IPSC Studies	Jason Stein	10min
11:18-11:28	LENA Grant	Meghan Swanson	10min
11:30-11:40	Synchrony Grant	Whitney Guthrie	10 min

11:41-11:56 BREAK (15m)

11:56-12:06	Barriers to Black		
	Families in IBIS Grant	Kelly Caravello	10min
12:07-12:22	CSF studies	Mark Shen	15min
12:23-12:33	Sensory Responsiveness		
	& Repetitive Behaviors		
	Grant	Jason Wolff	10min
12:34-12:44	Translational Studies of	Becca Grzadzinski &	10min
	Arousal	Jose Rodriguez-Rommaguera	a
12:45-12:55	IBIS as a Study of Families	Jessica Girault	10min
12:56-1:06	Ethical Social (ELSI) Studies of Autism	Kate MacDuffie	10min

Monday, October 24

Afternoon Session

2:00-5:00 (et)

Launching the IBIS-Adolescent grant

2:00-2:15	Brief Overview of	Joe Piven &	15min
	IBIS-ADOL Aims	Casey Burrows	
2:16-2:46	Endocrine &	Peter Schmidt &	30min
	Neurobiological Events in Puberty	Karen Berman & Shau-Ming Wei	
IBIS-Adolescent Start up			
2:47-3:02	Data Coordinating Center	Leigh MacIntyre	15min
3:03-3:48	Behavior Core	Annette Estes &	45min
		Tanya St John	
3:49-4:05	BREAK (15m)		
4:05-4:30	Imaging Core	Mark Shen Jed Elison	25min
		Bob McKinstry	
		Martin Styner	
		John Pruett	
4:31-41	Diversity, Equity,	Steve Dager	10min

Inclusion Working Group

Data Blitz (5m talk + 3m Discussion)

4:42-50	fcMRI Studies	Dylan Stahl, Wash U
4:51-4:59	Language Development	Shruthi Ravi, UT Dallas

Tuesday, October 25 Afternoon Session 1:00-4:07 (et)

Adolescent Reference Databases for Brain Imaging, to Shed Light on Diversity in the IBIS Sample

1:00-1:30	ABCD Study summary	Susan Bookheimer	30min
1:31-1:41	John Gilmore/UNC study	Jessica Girault	10min
New IBIS Analyses			
1:42-1:52 1:53-2:03 2:04-2:14 2:15-2:25 2:26-2:36 2:37-2:47	Perivascular Space Social Motivation fcMRI Sex Differences Amygdala/Anxiety Executive Function	Dea Garic Natasha Marrus John Pruett Casey Burrows Casey Burrows/Carolyn Laso Tanya St John	ch
2:48-3:03	Break (15m)		
3:03-3:23 3:24-3:34 3:35-3:45 3:46-3:56 3:57-4:07	Girault Lab Studies Measurement Invariance Sensory/Repetitive Beh. CBCL Long. Volume/Cort. Feature	Jessica Girault Jed Elison Jason Wolff Meghan Swanson s Heather Hazlett/Josh Rutsoł	าท