

IBIS Annual Meeting October 2022 Working Draft Agenda

Welcome to the 2022 IBIS Annual meeting. In past years, when this meeting has been in-person, we have included much time for discussion and small workgroups. Because we have shifted to a remote meeting, and Zoom meetings are not conducive to these activities, this year we are primarily focusing our time on data talks and start up of the ACE-adolescence grant and other projects. We will continue to set aside time on our regular Large Group calls for ongoing discussions.

Since time for discussion is at a minimum, please drop any questions in the chat. We will moderate the presentations and discussion and hopefully be able to select a few questions. Otherwise, they will be forwarded to the presenter for discussion at a later time.

We would also like to welcome our guests/outside presenters:

Karen Berman, NIMH Chief Clinical and Translational Neuroscience Branch Susan Bookheimer, UCLA, ABCD Study Lisa Gilotty, NIMH Program Officer Alice Kau, NIMH Program Officer Shau-Ming Wei, NIMH Staff Scientist, Behavioral Endocrinology Branch Peter Schmidt, NIMH Branch Chief, Behavioral Endocrinology Branch Jeremy Veenstra-VanderWeele, Columbia, PI of new ACE studying early development

Monday, October 24 Morning Session 10:00-1:00

TO'OO-TO'O2 AAGICOIIIG (106)	1():00-10:05	Welcome	(Joe)
------------------------------	----	------------	---------	-------

New Data and Projects on IBIS Down Syndrome

10:05 Becca Grzadzinsski, Kelly Botteron, Heather Hazlett, Dea Garic, Martin Styner & Guido Gerig (45 min)

Update on Funded Projects Complementary to IBIS Parent Grants

- 10:50-11:05 Sleep grant- (Annette Estes) 15 min
- 11:06-11:16 IPSC Studies -- (Jason Stein) –10m
- 11:18-11:28 LENA Grant (Meghan Swanson) 10 min
- 11:30-11:40 Synchrony- update Whitney Guthrie (10 min)
- 11:41-11:56 BREAK (15m)
- 11:56-12:06 UNC Health Equity Award to Study Barriers to Black families in IBIS Kelly Caravello (10 min)

12:07-12:22	CSF studies (IBIS, IDDRC) - Mark Shen (15 min)
12:23-12:33	Sensory Responsiveness/Repetitive Behaviors Grant – Jason Wolff (10 min)
12:34-12:44	Translational (human, mouse) Studies of Arousal – Becca Grzadzinski, Jose Rodriguez-Rommaguera (10 min)
12:45-12:55	IBIS as a Study of Families – Jessica Girault (10m)
12:56-1:06	Ethical Social (ELSI) Studies of Autism – Kate MacDuffie (10 min)

Monday, October 24 Afternoon Session 2:00-5:00

Launching the IBIS-Adolescent grant

2:00-2:15	Brief Overview of IBIS-A Aims (Joe/Casey – Aim 2): 15 minutes
2:16-2:46	NIMH Longitudinal Study of Endocrine and Neurobiological Events in Puberty (30 minutes)
	Peter Schmidt, NIMH Branch Chief, Behavioral Endocrinology
	Karen Berman, NIMH Chief Clinical and Translational Neuroscience Branch
	Shau-Ming Wei, NIMH Staff Scientist
	(NIMH Longitudinal Study, Issues we should consider in IBIS-ADOL, discussion)

IBIS-Adolescent Start up

2:47-3:02	Data Coordinating Center (Leigh MacIntyre) (15m)			
3:03-3:48	Behavior Core (recruitment/retention; data collection/ protocols – includes sex steroid collection): Annette Estes/Tanya St James (45 min)			
3:49-4:05	BREAK (15m)			
4:05-4:30	Imaging Core (Mark Shen, Jed Elison, Bob McKinstry, Martin Styner, John Pruett) 25m time			
4:31-41	Diversity, Equity, Inclusion Working Group – Steve Dager (10 min)			
Data Blitz (5m talk + 3m Discussion)				
4:42-50	Dylan Stahl (WashU fcMRI studies)			
4:51-4:59	Shruthi Ravi (UT Dallas) language development			

Tuesday, October 25

Adolescent Reference Databases for Brain Imaging, to Shed Light on Diversity in the IBIS Sample

- 1:00-1:30ABCD Study summary Susan Bookheimer (30 min) (description, data
sharing, summary of key ABCD and other findings relevant to IBIS-A)
- 1:31-1:41 John Gilmore/UNC study Jessica Girault (10m)

New IBIS Analyses

- 1:42-1:52 Perivascular spaces (Dea Garic)
- 1:53-2:03 social motivation (Natasha Marrus)
- 2:04-2:14 fcMRI (John Pruett)
- 2:15-2:25 Sex differences (Casey Burrows)
- 2:26-2:36 Amygdala/Anxiety Casey Burrows/Carolyn Lasch
- 2:37-2:47 Executive function Tanya St John

2:48-3:03 Break (15m)

- 3:03-3:23 Girault Lab Studies (1) Amygdala-Visual Cortex functional connectivity project, (2) School-age functional connectivity project, (3) Latent Cognitive Trajectories & Brain Development Project, (4) White matter and language development in infancy. (Jessica Girault) (20m)
- 3:24-3:34 measurement invariance (Jed Elison)
- 3:35-3:45 sensory/repetitive behaviors (Jason Wolff)
- 3:46-3:56 CBCL (Meghan Swanson)
- 3:57-4:07 Longitudinal volume/cortical features (Heather Hazlett/Josh Rutsohn)